C.A.R. PROGRESUL C.F.R COMANESTI I.F.N. MEREU APROAPE DE TINE.

      Odata cu inaugurarea sediului central C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. incheie o prima etapa in dezvoltarea sa.C.A.R. PROGRESUL C.F.R si-a inceput activitatea inca din anii 1970, cand functiona in cadrul sindicatului ceferistilor, deoarece nu avea personalitate juridica.

      Punctul de cotitura al casei il constituie anul 1997 anul cand C.A.R. PROGRESUL C.F.R Comanesti I.F.N. a devenit persoana juridica independenta, in baza Legii nr.122/1996. Astfel, casa a avut posibilitatea sa-si aleaga singura organele proprii de conducere si sa le numeasca pe cele de executie.

      La peste 25.000 de membrii in prezent acoperind suprafata a 5 judete cu 10 puncte de lucru in tara. Toti proveniti dintre salariatii ceferisti din zona, evidentele erau tinute manual, nu avea niciun salariat, iar activitatea se desfasura intr-o incapere de aproape 7,00 mp, amplasata pe peronul garii din localitate.

     Un al doilea moment si poate cel mai important pentru evolutia ulterioara a casei este anul 1998, anul in care institutia se muta in sediu propriu, in afara garii, evidenta contabila si cea a membrilor este implementata pe calculator, iar persoana care se ocupa cu partea executiva are statut de salariat. Este momentul care a declansat ascensiunea casei si a facut ca C.A.R. PROGRESUL C.F.R Comanesti I.F.N. sa ajunga astazi la nivelul la care a ajuns.

    In urma unei colaborari fructuoase cu o firma de specialitate, membrii pot beneficia de consultatii gratuite pentru optometrie (ochelari), iar ochelarii necesari pot fi procurati cu o reducere de 30% si plata in rate. De asemenea, la toate sediile de la sucursale, membrii isi pot achita facturile pentru utilitati si pot transmite sume de bani prin „Western Union”.

     In fiecare an C.A.R. PROGRESUL C.F.R Comanesti I.F.N. organizeaza tombole pentru toti membrii, unde, pe langa castigarea unor premii destul de consistente, beneficiaza si de programe artistice sustinute de profesionisti. Cu ocazia diferitelor sarbatori reli-gioase se acorda ajutoare in pachete cu alimente, iar in cazul decesului o anumita suma de bani. Totodata, membrii beneficiaza de imprumuturi cu dobanda promotionala la 8 Martie, la sarbatorile de Paste si Craciun sau la deschiderea anului scolar.

      Respectul si increderea in institutia noastra s-a castigat de-a lungul timpului, prin implicarea C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. in activitati comunitare, de interes general, pentru oamenii din zona in care traiesc.   Extinderea activitatii casei, prin infiintarea de sucursale, atat in judet cat si in afara acestuia, a deschis calea catre cresterea numarului de membri, implicit a activelor productive, indicator de baza in aprecierea unei institutii financiare nebancare.

      Ca o preocupare permanenta pentru diversificarea serviciilor pentru membri, in special din punct de vedere social,C.A.R. PROGRESUL C.F.R Comanesti I.F.N. a deschis un cabinet medical, cu personal specializat, unde membrii beneficiaza de o serie de servicii medicale gratuite, cum ar fi: consultatiile medicale, masurarea tensiunii arteriale, masurarea oscilometriei, administrarea tratamentului de urgenta, efectuarea de masaj terapeutic regional, iar altele, la cerere, cu participare modica la cheltuieli ca: masurare colesterol, glicemie, efectuare EKG, osteodensitometrie.

      Suntem mandri cand spunem ca de serviciile noastre, diversificate, pe care le prestam, beneficiaza peste 18000 de membri.

FORMA JURIDICA

      Casa de Ajutor Reciproc C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N., denumita in continuare Comanesti I.F.N. a fost inregistrata la JUDECATORIA Moinesti, prin SENTINTA CIVILA nr. 12 din 18.03.1997. C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. este o asociatie de interes general sau comunitar, fara scop patrimonial, creata pe baza liberului consimtamant si vointei de asociere a membrilor.

     C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. este persoana juridica de drept privat si a dobandit aceasta calitate in momentul inregistrarii sale in Registrul special al persoanelor juridice fara scop patrimonial.

     C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. este inregistrata in Registrul de Evidenta al Bancii Nationale Romane sub nr. RE-PJR-04-020698/11.08.2006 si functioneaza in temeiul Legii 122/1996 privind regimul juridic al Caselor de Ajutor Reciproc ale salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii 540 / 2002 privind Casele de Ajutor Reciproc ale pensionarilor, precum si a Statutului propriu si a OG.26/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.

    C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. poate avea in structura sa filiale, organizate ca subunitati cu personalitate juridica si/sau sucursale organizate ca subunitati fara personalitate juridica. Constituirea si functionarea filialelor sau sucursalelor vor respecta prevederile legale si statutul C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Acestea sunt destinate sa indeplineasca obiectivele casei in zonele in care functioneaza.

DE CE C.A.R.  PROGRESUL C.F.R.  COMANESTI I.F.N.?

 • – pentru ca este o institutie financiara care prin serviciile oferite a reusit in scurt timp sa atraga membri din mai multe judetele ale tarii cum ar fi: Bacau, Harghita, Vrancea, Mures, Iasi, Neamt, Buzau si Galati.
 • – pentru ca ofera cele mai mari dobanzi la depuneri de fond social.
 • – pentru ca ofera imprumuturi garantate cu fondul social, cu giranti sau cu ipoteca.
 • – imprumuturile se acorda rapid la intocmirea  actelor necesare.

-pentru rambursarea anticipata a ratelor nu se percepe comisioane iar dobanda se recalculeaza in favoarea membrilor CAR.- fondul social al membrilor este purtator de dobanda real pozitiva, protejand sumele depuse de membrii in fata cresterii inflatiei.

CABINET MEDICAL

Ofera membrilor casei urmatoarele servicii:

 • – consultatie medicala;
 • – masurarea tensiunii arteriale;
 • – efectuarea analizelor de: glicemie, trigliceride, cholesterol, oscilometrie;
 • – administrare tratamente recomandate de medicul specialist;
 • – depistare osteoporoza;
 • – efectuare si interpretare EKG;
 • – consiliere nutritionala.

SCOPUL, OBIECTUL DE ACTIVITATE SI OBIECTIVE

    Scopul casei este dezvoltarea legaturilor de solidaritate, sprijin si intrajutorare materiala a membrilor sai, prin atragerea de fonduri sociale ale membrilor si acordarea de imprumuturi acestora.

    Obiectul de activitate al C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. il constituie acordarea catre membrii sai de imprumuturi cu dobanda care se reintoarce la fondul social al membrilor, dupa deducerea cheltuielilor statutare, precum si alte activitati si servicii decat cele enuntate prin scopul principal.

Obiectivele casei – C.A.R. PROGRESUL C.F.R Comanesti I.F.N.

C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. are ca obiective, fara a se limita la acestea, urmatoarele:

 • atragerea in randul membrilor, pe baza liberului consimtamant, a unui numar cat mai mare de persoane;
 • promovarea unor programe educationale referitoare la buna gestionare a resurselor financiare ale membrilor ;
 • incurajarea membrilor in a contribui la constituirea fondului social in cadrul C.A.R. si protejarea acestor fonduri impotriva pierderilor si devalorizarii printr-o administrare prudenta a fondului social al membrilor si prin oferirea unui castig echitabil (dobanda) si real pentru aceste fonduri sociale;
 • acordarea de imprumuturi catre membri si urmarirea recuperarii in totalitate a acestor imprumuturi, inclusiv dobanda aferenta, conform termenilor si conditiilor convenite de C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. si membrii imprumutati, prin contractul de imprumut;
 • practicarea unor tehnici de management moderne elaborate pentru case de ajutor reciproc si stabilirea preturilor produselor si serviciilor financiare astfel incat venitul obtinut sa acopere toate costurile asociate atragerii de fonduri sociale ale membrilor, sa acopere toate cheltuielile de functionare ale C.A.R.  PROGRESUL C.F.R . Comanesti I.F.N. si sa contribuie la crearea si mentinerea unui nivel adecvat de capital propriu, precum si la crearea altor fonduri necesare (provizioane), rezerve, inclusiv pentru protectia fondului social al membrilor la inflatie;
 • asigurarea posibilitatilor egale tuturor membrilor de a participa la buna desfasurare a activitatii C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N.
 • asigurarea, in mod egal si nediscriminatoriu, a acelorasi drepturi si obligatii pentru fiecare membru.

ORGANE DE CONDUCERE, ADMINISTRATIVE SI DE CONTROL

Organele de conducere, administrare si control ale C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. sunt:

 • Conferinta membrilor CAR;
 • Consiliul Director;
 • Comisia de cenzori.

     Conferinta membrilor este organul suprem de conducere al C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. care se convoaca cel putin o data pe an, dar nu mai tarziu de 90 de zile dupa incheierea exercitiului financiar, sau ori de cate ori este necesar( conferinte extraordinare).

    Convocarea conferintei se face de catre Consiliul Director sau la solicitarea a minim 1/3 din reprezentantii membrilor CAR. PROGRESUL C.F.R

    Consiliul Director convoaca Conferinta cu cel putin 15 zile inainte de data desfasurarii ei, la toate locatiile C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. Convocarea trebuie sa cuprinda si ordinea de zi. In cazul in care Consiliul Director nu convoaca Conferinta anuala la termenul stabilit, aceasta poate fi convocata de Comisia de cenzori.

   Consiliul Director este organul executiv, de administrare si conducere a activitatii, intre doua Conferinte si are minim 5 membri si 2 membri supleanti.

   Directorul executiv/economic, care este responsabil cu activitatea zilnica a C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. face parte de drept din Consiliul Director. Membrii alesi ai Consiliului Director vor avea mandate de 4 ani.

    Consiliul Director poate alege un birou executiv compus din trei persoane din mebrii acestuia care sa rezolve problemele curente intre sedinte. Consiliul Director poate numi un comitet de imprumuturi alcatuit din trei persoane care sa analizeze si sa aprobe imprumuturile membrilor.

   Comisia de cenzori efectueaza controlul financiar intern la C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. Comisia de cenzori este subordonata numai Conferintei C.A.R.

   Comisia de cenzori se compune din trei membri si trei supleanti. Membrii Comisiei de cenzori trebuie sa aiba pregatire economica, financiara si contabila si cel putin unul din cenzori trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil.

    Cenzorii nu pot fi membri ai Consiliului Director sau salariati ai C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N. si nici rude pana la gradul trei sau soti cu membrii Consiliului Director sau salariatii C.A.R. PROGRESUL C.F.R. Comanesti I.F.N.